Ana Isabel Mendes

DAMN., Kendrick! 

Advertenties

 

Naar aanloop van zijn vierde studio album gooide Kendrick ‘The Heart Pt 4’ al online. En een week voor de officiële release murderde hij de hele rapscene uit met zijn single ‘Humble’ die vandaag al boven de 100 milli views telt!

Dat Kendrick’s album DAMN. een meesterwerk ging zijn, dat konden we op voorhand al wel een beetje weten. Toch heb ik hem eerst back to back geluisterd voor ik het ging reviewen zodat ik het niet zou overhypen. Eindstand: I’m gonna overhype it anyways!

Is it wickedness or is it weakness? You decide!
De openingsline van de intro: BLOOD. dat achteraf gezien heel het album gaat bepalen. Kendrick lijkt een anekdote te vertellen die eindigt in een gunshot dat hem zijn leven kost (yes, you read that right) en de eerste track DNA inleidt. Als een beat gevoelens kon hebben dan was deze heel erg boos, want hij is belachelijk hard. En in de helft de track verandert die boze beat, naar een nog bozere beat. And you can’t blame Kenny for murdering it! En daar is de meerderheid het eens mee: de seconde dat DNA. uitkwam stond elke social media platform on fire en werden er zelfs verschillende meme’s gemaakt over deze beruchte beat-switch. Kendrick bracht een paar dagen na de album release een clip uit bij deze track, en ook hier spreken we van een technisch hoogstandje, met in de bijrol een geniale Don Cheadle (die trouwens de originele ‘Kung Fu Kenny’ speelt in Rush Hour 2!)

Kendrick is na zijn tirade iets meer chilled out op de derde track van DAMN.: YAH.  Hoewel hij zelf zegt beweert helemaal drugvrij te zijn, I’m pretty sure he was high on this one. Het heeft eventjes geduurd eer ik deze echt apprecieerde maar dit is dé stoner-tune van het album. Buzzin’, raders is buzziiiiiiin’.

ELEMENT. deed me vanaf de eerste keer luisteren zweven, en is daarom een vaste waarde in mijn afspeellijst om de minder zwerige dagen draaglijker te maken. Kendrick’s hook helpt mee aan dat zweverige, maar het aantal keren dat K-Dot zijn flow wisselt is misschien wel het opmerkelijkst aan ELEMENT. En hoe lyricaal hij uitblinkt in elk van die flows. Mijn favoriete line: If I gotta go hard on a bitch, I’mma make it look sexy.

En omdat dit hele album vol tegengestelden zit is het na dat happy zweverige tijd voor zo’n liedje dat je best skipt als je in een bad mood bent. Let me introduce you to FEEL.. Ik ga niet claimen dat ik op eender welk vlak kan relaten met een rappend genie dat is opgegroeid in Compton, maar ik ‘FEEL.’ over veel van de dingen die Mr. Lamar aanhaalt hetzelfde, en het is een kunst op zich om dat zo mooi onder woorden te brengen. Maar, zoals gewaarschuwd, effe skippen als je wat labiel bent. Dat doe ik toch. But I’m an emotional piece of shit, so what do I know?

Er staan maar drie collabs op DAMN. en bad gyal Riri is er één van! Er gingen geruchten de ronde dat Nicky Minaj op het album zou staan, maar thank God that was a lie. Rihanna daarentegen rockt de hele tune op een ander level met haar vocals én bars op LOYALTY. Een leuke clubtune met toch heel wat seksueel, maar smooth getinte lines. Mogelijk een kanshebber als volgende single? Of misschien de opvolger PRIDE. ? Om het simpele feit dat de beat volledig op een iPhone 6S is gemaakt, zou dat al awesome zijn. De maker van die beat speelt trouwens gitaar bij The Internet en is nog maar amper 18. Ik ben 23 en heb zelfs helemaal geen geld voor een iPhone 6S.

Als ik zeg dat hij de rapscene murderde met zijn HUMBLE. track/clip, dan bedoel ik dat ook écht. Een paar disses naar Big Sean toe, een paar waarvan Drake zich kan afvragen of hij zich aangesproken moet voelen en enkele lines die hem een paar miljoen extra fans heeft opgeleverd. Meestal word ik de eerste single van een album het snelste beu. Dat is bij HUMBLE. absoluut niét het geval, I still turn the fuck up na de 180ste keer!

MY LEFT STROKE JUST WENT VIRAL! *bass drops* Right stroke put lil’ baby in a spiral. 

Leuk weetje: De beat van HUMBLE. was eerst voor Gucci Mane bedoeld but he didn’t want it!

LUST. Is een heleboel dingen, maar ‘subtiel’ is daar niet één van. I quote:’ Let me put the head in.’ De eerste 10 keer dat ik deze track hoorde vond ik hem zo vaag. Dat vind – om volledig eerlijk te zijn – ik nog steeds. Hoewel ik elke keer dat ik luister er wel appreciatie voor heb, zal het niet snel mijn track of choice worden. Mààr, niet getreurd want LOVE. is dat mogelijk wel. Dit is dé Kendrick track die ik nodig had in mijn leven. Wat een heerlijke vibe, this song makes you happy even when you’re not. Of je nu in de regen naar werk loopt of op een heerlijke zondag het bed niet uitkomt met je lief, this song will make those moments better. Zacari is dan ook de perfecte collab voor deze babymaking-tune. LOVE. is een liedje dat zelfs niet-hiphop liefhebbers zouden kunnen appreciëren (if they weren’t so damn stubborn).

Als je dacht dat Rihanna een gekke collab voor Kendrick was, wait ‘till you hear XXX.. Op deze tune werkt Kung Fù Kenny met niemand minder dan de mannen van U2. Apparently they didn’t disappear, ze zaten gewoon in de studio rustig te chillen met Kendrick. En dat moeten ze vaker doen! Deze ode aan de VS is zoals alles op DAMN. dubbel: America, God bless it… if it’s good to you.

Uiteraard wordt deze schijf gevolgd door eentje die je weer helemaal relaxt. De beat van FEAR. is een onbestaand level van chillness. En de hook ook. I’m high now, I’m high now, life’s a bitch, pull them panties to the side now. Op een Alchemist beat had ik niets minder van Kendrick verwacht, maar een liefdesnummer over angstgevoelens doorheen je leven… Wie had dat anders op deze manier gekunnen?

Voor mij zijn PRIDE.LOVE. en GOD. dé mellow lovey dovey tunes van DAMN. I wouldn’t mind a full album of these type of songs. Hoewel GOD. niet persé een love-tune is, geeft die je exact dat gevoel. Weer zo’n tune dat elke good mood beter maakt en elke bad mood fixt. I love this.

Last but sure as hell not least hebben we DUCKWORTH. Producer 9th Wonder gaf Kendrick een beat zoals alleen hij dat kan, en Kendrick killde die beat zoals alleen Kendrick dat kan. Met een afsluitend waargebeurd verhaal, waarin K-Dot aantoont dat elke keuze die een mens maakt een gigantische impact kan hebben. DUCKWORTH.,ofwel Ducky, was Kendrick Lamar’s vader, die in de plaatselijke KFC werkte en aan de hand van gratis kip vermeed dat een lokale bende hem afmaakte. Die bende werd geleid door Top Dawg. Inderdaad, die van TDE. Dan was Kendrick zonder vader opgegroeid en had het er misschien allemaal anders uitgezien. Stiekeme levensles: chicken is life.

The rumours on a second Kendrick album? Beluister het album eens van achter naar voor and you’ll get it. Het luisteren van DAMN. in de andere richting (which gives you NATION.) verandert zo belachelijk veel aan de betekenis van de tracks. Ik ken oprecht geen enkel ander album waar zoveel absurde verwijzingen en woordspelingen worden gebruikt. It all makes sense now. Kung Fù Kenny heeft met dit album bewezen hoe mastermind genius hij is, en if you don’t agree, you’re just not getting it yet.

PS: Shout out naar alle producers that helped turn this into a piece of art.

Wat waren jullie favoriete tunes op DAMN. en waarom? Reageer onder mijn artikel (hier of op Facebook) en maak kans op een exemplaar van DAMN. of een ticket voor Ab Soul op 8 Juni dat plaats vind in de VK te Brussel!

 

 

 

Advertenties

Advertenties