DAMN., Kendrick! 

 

Naar aanloop van zijn vierde studio album gooide Kendrick ‘The Heart Pt 4’ al online. En een week voor de officiële release murderde hij de hele rapscene uit met zijn single ‘Humble’ die vandaag al boven de 100 milli views telt!

Dat Kendrick’s album DAMN. een meesterwerk ging zijn, dat konden we op voorhand al wel een beetje weten. Toch heb ik hem eerst back to back geluisterd voor ik het ging reviewen zodat ik het niet zou overhypen. Eindstand: I’m gonna overhype it anyways!

Is it wickedness or is it weakness? You decide!
De openingsline van de intro: BLOOD. dat achteraf gezien heel het album gaat bepalen. Kendrick lijkt een anekdote te vertellen die eindigt in een gunshot dat hem zijn leven kost (yes, you read that right) en de eerste track DNA inleidt. Als een beat gevoelens kon hebben dan was deze heel erg boos, want hij is belachelijk hard. En in de helft de track verandert die boze beat, naar een nog bozere beat. And you can’t blame Kenny for murdering it! En daar is de meerderheid het eens mee: de seconde dat DNA. uitkwam stond elke social media platform on fire en werden er zelfs verschillende meme’s gemaakt over deze beruchte beat-switch. Kendrick bracht een paar dagen na de album release een clip uit bij deze track, en ook hier spreken we van een technisch hoogstandje, met in de bijrol een geniale Don Cheadle (die trouwens de originele ‘Kung Fu Kenny’ speelt in Rush Hour 2!)

Kendrick is na zijn tirade iets meer chilled out op de derde track van DAMN.: YAH.  Hoewel hij zelf zegt beweert helemaal drugvrij te zijn, I’m pretty sure he was high on this one. Het heeft eventjes geduurd eer ik deze echt apprecieerde maar dit is dé stoner-tune van het album. Buzzin’, raders is buzziiiiiiin’.

ELEMENT. deed me vanaf de eerste keer luisteren zweven, en is daarom een vaste waarde in mijn afspeellijst om de minder zwerige dagen draaglijker te maken. Kendrick’s hook helpt mee aan dat zweverige, maar het aantal keren dat K-Dot zijn flow wisselt is misschien wel het opmerkelijkst aan ELEMENT. En hoe lyricaal hij uitblinkt in elk van die flows. Mijn favoriete line: If I gotta go hard on a bitch, I’mma make it look sexy.

En omdat dit hele album vol tegengestelden zit is het na dat happy zweverige tijd voor zo’n liedje dat je best skipt als je in een bad mood bent. Let me introduce you to FEEL.. Ik ga niet claimen dat ik op eender welk vlak kan relaten met een rappend genie dat is opgegroeid in Compton, maar ik ‘FEEL.’ over veel van de dingen die Mr. Lamar aanhaalt hetzelfde, en het is een kunst op zich om dat zo mooi onder woorden te brengen. Maar, zoals gewaarschuwd, effe skippen als je wat labiel bent. Dat doe ik toch. But I’m an emotional piece of shit, so what do I know?

Er staan maar drie collabs op DAMN. en bad gyal Riri is er één van! Er gingen geruchten de ronde dat Nicky Minaj op het album zou staan, maar thank God that was a lie. Rihanna daarentegen rockt de hele tune op een ander level met haar vocals én bars op LOYALTY. Een leuke clubtune met toch heel wat seksueel, maar smooth getinte lines. Mogelijk een kanshebber als volgende single? Of misschien de opvolger PRIDE. ? Om het simpele feit dat de beat volledig op een iPhone 6S is gemaakt, zou dat al awesome zijn. De maker van die beat speelt trouwens gitaar bij The Internet en is nog maar amper 18. Ik ben 23 en heb zelfs helemaal geen geld voor een iPhone 6S.

Als ik zeg dat hij de rapscene murderde met zijn HUMBLE. track/clip, dan bedoel ik dat ook écht. Een paar disses naar Big Sean toe, een paar waarvan Drake zich kan afvragen of hij zich aangesproken moet voelen en enkele lines die hem een paar miljoen extra fans heeft opgeleverd. Meestal word ik de eerste single van een album het snelste beu. Dat is bij HUMBLE. absoluut niét het geval, I still turn the fuck up na de 180ste keer!

MY LEFT STROKE JUST WENT VIRAL! *bass drops* Right stroke put lil’ baby in a spiral. 

Leuk weetje: De beat van HUMBLE. was eerst voor Gucci Mane bedoeld but he didn’t want it!

LUST. Is een heleboel dingen, maar ‘subtiel’ is daar niet één van. I quote:’ Let me put the head in.’ De eerste 10 keer dat ik deze track hoorde vond ik hem zo vaag. Dat vind – om volledig eerlijk te zijn – ik nog steeds. Hoewel ik elke keer dat ik luister er wel appreciatie voor heb, zal het niet snel mijn track of choice worden. Mààr, niet getreurd want LOVE. is dat mogelijk wel. Dit is dé Kendrick track die ik nodig had in mijn leven. Wat een heerlijke vibe, this song makes you happy even when you’re not. Of je nu in de regen naar werk loopt of op een heerlijke zondag het bed niet uitkomt met je lief, this song will make those moments better. Zacari is dan ook de perfecte collab voor deze babymaking-tune. LOVE. is een liedje dat zelfs niet-hiphop liefhebbers zouden kunnen appreciëren (if they weren’t so damn stubborn).

Als je dacht dat Rihanna een gekke collab voor Kendrick was, wait ‘till you hear XXX.. Op deze tune werkt Kung Fù Kenny met niemand minder dan de mannen van U2. Apparently they didn’t disappear, ze zaten gewoon in de studio rustig te chillen met Kendrick. En dat moeten ze vaker doen! Deze ode aan de VS is zoals alles op DAMN. dubbel: America, God bless it… if it’s good to you.

Uiteraard wordt deze schijf gevolgd door eentje die je weer helemaal relaxt. De beat van FEAR. is een onbestaand level van chillness. En de hook ook. I’m high now, I’m high now, life’s a bitch, pull them panties to the side now. Op een Alchemist beat had ik niets minder van Kendrick verwacht, maar een liefdesnummer over angstgevoelens doorheen je leven… Wie had dat anders op deze manier gekunnen?

Voor mij zijn PRIDE.LOVE. en GOD. dé mellow lovey dovey tunes van DAMN. I wouldn’t mind a full album of these type of songs. Hoewel GOD. niet persé een love-tune is, geeft die je exact dat gevoel. Weer zo’n tune dat elke good mood beter maakt en elke bad mood fixt. I love this.

Last but sure as hell not least hebben we DUCKWORTH. Producer 9th Wonder gaf Kendrick een beat zoals alleen hij dat kan, en Kendrick killde die beat zoals alleen Kendrick dat kan. Met een afsluitend waargebeurd verhaal, waarin K-Dot aantoont dat elke keuze die een mens maakt een gigantische impact kan hebben. DUCKWORTH.,ofwel Ducky, was Kendrick Lamar’s vader, die in de plaatselijke KFC werkte en aan de hand van gratis kip vermeed dat een lokale bende hem afmaakte. Die bende werd geleid door Top Dawg. Inderdaad, die van TDE. Dan was Kendrick zonder vader opgegroeid en had het er misschien allemaal anders uitgezien. Stiekeme levensles: chicken is life.

The rumours on a second Kendrick album? Beluister het album eens van achter naar voor and you’ll get it. Het luisteren van DAMN. in de andere richting (which gives you NATION.) verandert zo belachelijk veel aan de betekenis van de tracks. Ik ken oprecht geen enkel ander album waar zoveel absurde verwijzingen en woordspelingen worden gebruikt. It all makes sense now. Kung Fù Kenny heeft met dit album bewezen hoe mastermind genius hij is, en if you don’t agree, you’re just not getting it yet.

PS: Shout out naar alle producers that helped turn this into a piece of art.

Wat waren jullie favoriete tunes op DAMN. en waarom? Reageer onder mijn artikel (hier of op Facebook) en maak kans op een exemplaar van DAMN. of een ticket voor Ab Soul op 8 Juni dat plaats vind in de VK te Brussel!

 

 

 

18 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Aurélie Dianzenza schreef:

  Hier gaan we dan, niet enkel een poging om de tickets te winnen, maar ook even aangeven hoe hard ik Kendrick’s nieuwe album apprecieer. Om eerlijk te zijn had ik het ook niet meteen gedownload, omdat ik dacht dat het wat overhyped zou zijn, maar nadat ik het beluisterde dacht ik ‘DAMN’. Het liedje dat me echt deed zweven was ‘love’. En met zweven bedoel ik letterlijk zweven. Mijn playlist stond op shuffle tijdens het joggen en opeens hoor ik dit liedje. Ik kan je verzekeren dat de lyrics me helemaal meenamen en dat ik me even heel licht en soepel voelde tijdens het lopen. Toen het liedje plots stopte dacht ik ‘DAMN’. De kracht van Kendrick’s talent zou ik zeggen!

  Liked by 1 persoon

 2. Anthony plas schreef:

  Ik ga het kort
  Houden er zijn te veel lil rappers tegenwoordig die voor mij geen rappers zijn dat ze gewoon Little blijven, dan heb Drake die veel show doet en erg goed is maar vaak inhoudsloos en dan heb je kendrick die jongen blijft me verbazen voor mij is hij de enige echte. ik heb meteen zijn album geluisterd ik vond het best goed ! Maar dan opeens hoorde ik How would you feel, if I told you I loved you?
  It’s just something that I want to do
  I’ll be taking my time, spending my life
  Falling deeper in love with you
  So tell me that you love me too… ik werd gek alles zat gewoon goed die instru… is formidabel en dan kendrick met zijn lyrics sinds het uit is luister ik het elke morgen gewoon Damn kendrick je bent gewoon de real one

  Liked by 2 people

 3. anthony schreef:

  Ik ga het kort
  Houden er zijn te veel lil rappers tegenwoordig die voor mij geen rappers zijn dat ze gewoon Little blijven, dan heb Drake die veel show doet en erg goed is maar vaak inhoudsloos en dan heb je kendrick die jongen blijft me verbazen voor mij is hij de enige echte. ik heb meteen zijn album geluisterd ik vond het best goed ! Maar dan opeens hoorde ik Duckworth,ik werd gek alles zat gewoon goed die instru… is formidabel en dan kendrick met zijn lyrics sinds het uit is luister ik het elke morgen gewoon Damn kendrick je bent gewoon de real one

  Liked by 1 persoon

 4. Dikran Terzian schreef:

  Kendrick is sowieso 1 van de weinige artiesten die ik nog echt echt apprecieer in hip hop. (Ja ben er zo eentje haha) maar het gevoel dat hij naar boven kan halen is gewoon waanzin. Pride geeft me echt een gevoel dat ik niet kan omschrijven maar zet me gewoon in die sfeer, zou heel de dag ernaar kunnen luisteren. Element vind ik ook geweldig zoals je aangeeft zijn flows erop zijn sick gecombineerd met harde lyrics ! Deze 2 en Humble vond ik echt sick, maar heb niet alles een eerlijke kans kunnen geven aangezien ik op reis ben vertrokken dag na dat het album uitkwam en niet zoveel tijd heb voor veel muziek te luisteren dus da zijn de 2 tras die ik vnl heb geluisterd omdat ik sinds het begin een WOW-effect had erbij!

  Liked by 1 persoon

 5. Clercy schreef:

  Mijn lievelings nummer is Feel. Want ik voel me ook zo soms achtergelaten.. ik voel dat ik alleen ben soms of dat niemand steunt.. i pray for everybody but who is praying for me?

  Liked by 1 persoon

 6. Derrick schreef:

  Waarom ik dat ticket van Ab-Soul zou willen is om het feit dat ik 1 van de grootste Ab-Soul fans ben. Op een bepaald moment dacht/vond ik hem de beste van TDE, wegens zijn Control System project en nog andere losse tracks. Das punt 1.
  Als het om DAMN. gaat dan kan ik niet kiezen tussen ELEMENT & GOD.
  ELEMENT is bij mij de eerste track die ik op zet van het album, gewoon om dat die vibe van de track helemaal juist zit én met zijn flows zorgt hij ervoor dat je op een soort rollercoaster zit. “If I gotta slap a pussy ass nigga, imma make it look sexy” is mijn favoriete line omdat ik mij dat echt voorbeeld hoe hij dat zou doen.
  Dan is er GOD: zodra die hook werd gedropt was ik er weg van. Aangezien ik ook fan ben van Kid Cudi omdat hij het taboe over melodisch gezang in hip hop zowat heeft doorbroken, is dit weer zo een track waar het melodische gedeelte de track een bepaalde rustgevende sfeer geeft.

  Sincerely,
  A fan of The new Kungfu Kenny,
  Derrick ✌🏾

  Liked by 1 persoon

 7. Dikran Terzian schreef:

  Ik luisterde er net nog eens naar Loyalty en daaaaamn wa een nummer! Die beat had mij instant op een andere vibe! Rihanna smooth erin gemixed, dat het nummer mij eerder niet bijgebleven was blijft me een raadsel! Yes da zijn de liedjes die ik straks op repeat ga zetten in het vliegtuig naar Vietnam!

  Liked by 1 persoon

 8. DaVincii schreef:

  Element en XXX als ik echt moet kiezen, maar ik vind heel DAMN heerlijk!

  Liked by 1 persoon

 9. Nuno schreef:

  Fear. Omdat die beat van Alchemist mij elke morgen goed gezind over straat doet lopen. 🙂

  Liked by 1 persoon

 10. Silvinio schreef:

  Mijn favoriete song is Element. Ik twijfelde tussen Element en Love, maar ik besefte al snel dat ik Element wel heel vaak luister. Echt heel vaak!

  Het is een song die mij laat denken aan een warme lente dag. Je weet wel: lekker aan het water zitten, drankje erbij, BBQ aan etc etc. And I love those days!!

  Element geeft je ook echt het gevoel dat niemand je iets kan doen.

  Fav line?
  “You know this’ll never be a tie, just look at their laces
”

  De vergelijking die hij maakt tussen de rapgame en een race is niet eens heel bijzonder, maar hoe hij het weer flipt met ‘tie’ en ‘laces’ is weer typisch Kendrick. Dit onderscheidt hem van andere mc’s.

  Hands down for Kung Fu Kenny! 🥋

  Liked by 1 persoon

 11. Zadok schreef:

  Favourite track; Element
  For there are moments in life when one comes face to face with pussy ass niggas, times in life when one may just have to go hella hard on a bitch, times in life when one just has to pull up, hop out and air out…

  And in times like those, and many more, this song reminds me that, no matter what, at all times, one’s gotta keep one thing in mind…

  to make it look sexy.

  I appreciate Kung-fu Kenny for sharing this piece of wisdom.

  Liked by 1 persoon

 12. Illumimatti schreef:

  DNA

  Simpel weg omdat Kendrick keer op keer lyricaal wil laten zien hoe hij in top off the game blijft.
  Het hele album is subliem toch is dit de banger van de zomer voor mij!

  Liked by 1 persoon

 13. Am schreef:

  My favorite track is
  DNA – the rapping is so tough

  Liked by 1 persoon

 14. Kevo schreef:

  Mijn favoriet is DNA.
  Dit is een track waarin je kan zien wat Kendrick zijn potentieel is. Hij combineert hier 3 zaken die onmisbaar zijn om een top track te maken: emotie, attitude en heart.
  In tegenstelling tot de meerderheid van onze alledaagse rappers, hoeft Kendrick niet 80x te claimen dat hij de beste is. Hij is gemakkelijk de beste rapper van deze generatie. Op DNA. brengt Kendrick ons invincibility. DNA. is een ‘feel good’ track maar op een agressieve manier. Je voelt de bounce van de beat en je loopt direct rond met een ‘mean mug’. Kendrick is untouchable. Zijn album beschrijft simpelweg de reactie bij elke track op dit album, DAMN.

  Liked by 1 persoon

 15. Asaph Sampa schreef:

  Damn. is fenomenaal. the sonical wave. the cadences, lyrically like amazing. Mijn favoriete deuntje verandert wel om de week hoor maar ik denk dat het gene dat mij het hardste is bijgebleven is XXX feat. U2
  van intro tot eerste beatswitch is dit zo pakkend. De verandering van de eerste dramatische vocals in harmonie tot een trap beat zonder melodie en enkel sample’s dat zo modern maar toch zo nostalgisch is, maakt die eerste beatswitch nog pakkender. De rustige vocals geven nog meer rage aan de eerste beat zelf en dat maakt het nog misterieuzer. Dan komt hij in met de tweede beatswitch dat mij iets wat doet denken aan Outkast qua sounds en vibes. het is zo live en redelijk aanvallend maar het is totaal niet storend omwille van Lamar’s vocal creativiteit. dan bouwt hij het einde uit tot iets veel rustiger.
  Wat Kendrick voor mij hier toont is het feit dat hij letterlijk tegen de stroom in kan gaan op een creatieve wijze waardoor je denkt dat het niet zou kloppen tot dat je de volledige track beluisterd.

  Liked by 1 persoon

 16. saviël schreef:

  Mijn favourite nummer is Duckworth. Ten eerste omdat 9th wonder de beat heeft gekilled (zoals gewoonlijk) en hij mijn idool is als het gaat om producen. En Ten tweede omdat ik de levensles in Kendricks story over zijn Vader en zijn label eigenaar erg waar deer. Hij is goed verwoord en geeft de volgende generatie een belangerijke idee over het Leven die vaak wordt genegeert in deze nieuwe generatie.

  Liked by 1 persoon

 17. sarah ah schreef:

  Ik hou van heel het album Kendrick,hoe de intro gewoon al begon voelde ik gewoon de boosheid van hem door mij stromen en op een of andere manier vond ik dat zelfs leuk, die kick dat ik kreeg toen ik het had gehoord dat was onbeschrijfelijk, al mijn frustraties wou ik eruit roepen en zeker toen de beat switch kwam en ineens was DNA er. Humble is ook echt goed, je mag zeggen wat je wil maar Humble kan je echt niet beu geraken.. ik kan er nog altijd op turnen met een jonko in mijn hand alsof het normaal is. Maar Kendrick heeft zoveel talent hoe hij kan spelen met woorden en toch iets duidelijk wilt maken aan de wereld is gewoon wauw. Hij gebruikt muziek als een commicatiemiddel. He is a king for sureee

  Like

 18. Stan schreef:

  HUMBLE. is zwaar mijn favoriet, beat en punchlines zijn tering hard, clip is heerlijk controversieel.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s