‘This is a rap show, not a Drake concert!’ – Schoolboy Q (concert review)

Op vijf december was het zo ver. Schoolboy Q tourde door Europa voor zijn Blank Face Tour en bezocht België voor de derde keer. Op de stage van het prachtige Brusselse Ancienne Belgique zorgde Q voor de ultieme turn-up. 

Twee jaar geleden trad Schoolboy Q op in de Antwerpse Trix en bracht hij zijn TDE-collega Isaiah Rashad mee om het voorprogramma te verzorgen. Dit jaar kreeg Mouthe de eer om gedurende de volle 45 minuten het publiek te entertainen and he sure as hell did!

Lang geleden dat ik nog naar een rap optreden ben geweest waar de artiest niét minstens een half uur te laat was. Shout out voor deze al! Ik had er zin in, m’n 5-koppige crew had er zin in en het publiek stond warm. Zonder bucket hat, met een handdoek op z’n hoofd en een fles Patròn in de hand wandelde Schoolboy Q(minus 10kg) het podium op en opende hij zijn optreden met ‘Gangsta’. Wat gelijk voor een hele turn-up zorgde.

Na dat hij het publiek al helemaal warm had gekregen met good old ‘Collard Greens’, besloot Q om de andere TDE members die minder vaak naar België komen ook wat shine te geven. Hoe dan? Met een volledige reeks Kendrick-tracks! Beginnend met ‘Backseat Freestyle’ rockte hij de hele stage. We gaan het niet onder stoelen of banken steken, Q was fucked up, het publiek was fucked up, ik was fucked up en de turn up was fucking real. De seconde dat ‘M.A.A.D City’ begon was het moment dat de AB helemaal ontplofte. YAK YAK YAK!

Vanvoor, links, rechts, in het midden, vanachter, iedereen ging uit zijn dak. Behalve die mensen boven op de zitplaatsen… Dat was iets waar Q niet gediend mee was en dat heeft hij heel duidelijk laten merken. Niet alleen liet hij het publiek ‘Fuck you, go home!’ roepen, maar door zijn rant heen gooide hij een sneaky diss naar Drake en Bryson Tiller.

 

 

 

Schoolboy Q bracht een perfecte combinatie van tracks tijdens het optreden. In een zaal vol rook en een geur die de Nederlandse coffeeshops overtrof, bracht Q de beste schijfjes van het Blank Face album. De ene second zweef je weg tijdens ‘Overtime’ en 5 minuten later zit je in die hele ‘THat Part’ turn-up. Gelukkig vergat hij zijn pareltjes van zijn vorig album ‘Oxymoron’ niet. Ik denk zelfs dat hij meer ‘Oxymoron’-tracks heeft gedraaid dan Blank Face maar daar zat het publiek absoluut niet mee in. Tijdens ‘Studio’ zat iedereen luidkeels mee te zingen en even later werd er getwerkt op ‘Man Of The Year’.

Met rode ogen, helemaal bezweet en verpletterd tussen honderden mensen kwam het stilletjes aan tot zijn einde. Iedereen had het enorm naar zijn zin (including Schoolboy Q) en iedereen was helemaal wasted (including Schoolboy Q). En daar was hij dan, de track dat zelfs vergeten was dat bestond (shame on me): Hell Of A Night. Die goddelijke beat liet het publiek voor een laatste keer compleet uit hun dak gaan. Ondanks ik Schoolboy Q al eens een keertje had gezien, was dit het beste optreden waar ik naartoe ben geweest (except for the Kendrick Lamar one).

 

 

 

 

                        

Voor de TDE fans onder ons: Binnenkort (12 april om precies te zijn) komt TDE member Isaiah Rashad optreden in de zaal van Botanique in Brussel. Nog eentje om naar uit te kijken!

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s